Valentijnsdag

Valentijnsdag

Verliefd op Valentijnsdag: vier de liefde als nooit tevoren!

Wanneer is het Valentijnsdag?

Valentijnsdag dinsdag 14 februari 2023
Valentijnsdag woensdag 14 februari 2024
Valentijnsdag vrijdag 14 februari 2025

Valentijnsdag is een feestdag die gevierd wordt op 14 februari en staat in het teken van de liefde. Op deze dag worden er cadeaus, kaarten en bloemen gegeven aan geliefden en secret crushes. Hoewel het oorspronkelijk een christelijke feestdag was ter ere van Sint-Valentijn, heeft het zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een commerciële viering van romantiek. In Nederland wordt Valentijnsdag sinds de jaren '90 gevierd en is het een populaire gelegenheid om de liefde te vieren.

Geschiedenis van Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag is niet helemaal duidelijk, maar het wordt algemeen aangenomen dat het teruggaat tot de derde eeuw na Christus in Rome. Toen was er een priester genaamd Sint-Valentijn die paren in het geheim trouwde, omdat het huwelijk verboden was door keizer Claudius II. Toen Claudius II ontdekte wat Sint-Valentijn deed, liet hij hem executeren. Na zijn dood werd Sint-Valentijn heilig verklaard en werd zijn naamdag, 14 februari, gekozen als de dag om hem te herdenken.

Valentijnsdag in Nederland

In Nederland wordt Valentijnsdag sinds de jaren '90 gevierd. Het is een dag waarop geliefden elkaar cadeaus geven, zoals bloemen, chocolade en sieraden. Ook worden er kaarten gestuurd met liefdesverklaringen of grappige teksten. Soms worden cadeaus en kaarten ook gestuurd naar iemand die nog niet weet dat die persoon geliefd wordt, de zogenaamde 'secret crush'.

Valentijnsdag - I love You
I Love You - Valentijnsdag

Hoewel Valentijnsdag vooral gericht is op romantische liefde, wordt het ook gevierd tussen vrienden en familieleden. Er zijn bijvoorbeeld speciale Valentijnsdag-cadeaus te koop voor vrienden of familieleden, zoals een kaart met een grappige tekst of een klein cadeautje.

Commerciële kant van Valentijnsdag

Valentijnsdag heeft een sterke commerciële kant gekregen. Winkels spelen in op de dag van de liefde door speciale Valentijnsdag-cadeaus te verkopen, zoals bloemen, chocolade, sieraden en kaarten. Ook restaurants bieden vaak speciale Valentijnsdag-menu's aan. Het is dus niet alleen een dag om de liefde te vieren, maar ook een dag waarop veel geld wordt uitgegeven.

Kritiek op Valentijnsdag

Er is ook kritiek op Valentijnsdag. Sommige mensen vinden het commercieel, oppervlakkig en onnodig. Ze vinden dat je je geliefde elke dag zou moeten laten weten dat je van hem of haar houdt, en niet alleen op Valentijnsdag. Ook wordt erop gewezen dat niet iedereen gelukkig is op Valentijnsdag. Mensen die geen partner hebben, voelen zich soms eenzaam en buitengesloten.

Conclusie

Valentijnsdag is een dag van de liefde en wordt in Nederland sinds de jaren '90 gevierd.

Veelgestelde vragen over Valentijnsdag

Wat mensen willen weten over Valentijnsdag

  • Is Valentijnsdag alleen voor stellen?

    Hoewel Valentijnsdag vaak geassocieerd wordt met romantiek tussen geliefden, wordt het ook gevierd door vrienden, familie en collega's. Het kan een gelegenheid zijn om iemand te laten weten dat je om hen geeft, ook als je geen romantische relatie hebt.

  • De oorsprong van Valentijnsdag ligt in de Romeinse tijd. De feestdag was gewijd aan de godin Juno, de beschermvrouwe van het huwelijk. Later werd het ook geassocieerd met de legendarische figuur Sint-Valentijn, die bekend stond om zijn romantische gebaren.

  • Valentijnsdag kan ook duurzaam gevierd worden, bijvoorbeeld door geen plastic verpakkingen te gebruiken en te kiezen voor lokale en biologische cadeaus en bloemen. Ook kun je ervoor kiezen om iets te doen in plaats van iets te geven, zoals samen wandelen of een picknick organiseren.

  • Het is niet verplicht om je partner iets te geven op Valentijnsdag, maar het wordt wel als een liefdevolle en romantische traditie beschouwd. Het geven van een klein cadeautje of een kaart kan laten zien dat je om de ander geeft en kan de relatie versterken.

  • Ja, je kunt Valentijnsdag ook vieren zonder een partner. Je kunt bijvoorbeeld een avondje uit met vrienden plannen, iets leuks voor jezelf doen of een kaart sturen naar een vriend of familielid om te laten zien dat je om hen geeft.

Andere Feestdagen