Sint Maarten

Sint Maarten

Lampionnen en lekkers: vier Sint Maarten met het hele gezin!

Wanneer is het Sint Maarten?

Sint Maarten zaterdag 11 november 2023
Sint Maarten maandag 11 november 2024
Sint Maarten dinsdag 11 november 2025

Sint-Maarten is een jaarlijks terugkerende traditie in Nederland, vooral populair onder kinderen. Het wordt gevierd op 11 november, de dag van Sint Maarten. Tijdens dit feest gaan kinderen met een lampion langs de deuren om snoepjes te verzamelen en liedjes te zingen. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en gebruiken van Sint-Maarten in Nederland.

Geschiedenis

Sint Maarten is een katholieke feestdag ter ere van Sint Maarten van Tours, een bisschop uit de 4e eeuw die bekend stond om zijn liefdadigheid en vrijgevigheid. Na zijn dood werden veel verhalen over hem verteld, waarvan er één gaat over een ontmoeting met een bedelaar bij de stadspoort. Sint Maarten gaf de helft van zijn mantel aan de bedelaar om hem warm te houden. Later die nacht verscheen Sint Maarten in een droom aan Jezus, gekleed in de helft van zijn mantel, waarna Jezus verklaarde dat Sint Maarten een heilige was. Deze legende is waarschijnlijk de oorsprong van het delen van snoep en het lopen met lampionnen tijdens Sint-Maarten.

Sint Maarten
Sint Maarten

Gebruiken

Op de avond van 11 november gaan kinderen verkleed met lampionnen langs de deuren om liedjes te zingen en snoepjes te verzamelen. Traditioneel worden de lampionnen gemaakt van uitgeholde bieten, maar tegenwoordig worden er ook vaak kant-en-klare lampionnen van papier of plastic gebruikt. De kinderen zingen liedjes als "Sinte, sinte Maarten" en "Elf november is de dag", en worden beloond met snoepjes, fruit of soms geld. Sommige mensen hebben zelfs speciale snoeppotten gemaakt voor Sint-Maarten.

Sint-Maarten wordt vooral gevierd in het noorden, oosten en midden van Nederland, maar ook in andere delen van het land wordt het steeds populairder. In sommige steden en dorpen worden er ook optochten georganiseerd, waarbij kinderen gezamenlijk langs de deuren gaan en er vaak ook prijzen worden uitgereikt voor de mooiste lampionnen.

Conclusie

Sint-Maarten is een feest dat al eeuwen in Nederland wordt gevierd en nog steeds populair is onder kinderen. Het delen van snoep en lopen met lampionnen is gebaseerd op een oude legende over Sint Maarten van Tours, die bekend stond om zijn vrijgevigheid en liefdadigheid. Tegenwoordig is het vooral een gezellige avond waarop kinderen verkleed langs de deuren gaan en snoepjes verzamelen, en waarbij ook volwassenen hun best doen om er een leuke avond van te maken.

Veelgestelde vragen over Sint Maarten

Wat mensen willen weten over Sint Maarten

  • Wat is Sint Maarten?

    Sint Maarten is een feestdag die vooral gevierd wordt in delen van Nederland, België en sommige Caribische eilanden. Het feest wordt gevierd op 11 november en draait om het delen van snoep en lekkernijen.

  • Een lampion voor Sint Maarten kun je maken van papier, karton, plastic of zelfs van een lege melkverpakking. Je kunt de lampion versieren met glitter, stickers, verf of andere materialen. Voor het lichtje kun je een waxinelichtje gebruiken, maar ook een LED-lampje dat veiliger is.

  • Tijdens Sint Maarten gaan kinderen verkleed langs de deuren om snoep en lekkernijen te verzamelen. Ze dragen lampionnen die ze zelf hebben gemaakt, vaak in de vorm van een ster of een maan. Het is gebruikelijk om Sint Maarten-liedjes te zingen, zoals "Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten" en "11 november is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje".

  • Tijdens Sint Maarten zingen kinderen traditionele liedjes als "Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten", "11 november is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje" en "Ik loop hier met mijn lantaarn". De lampionnen zijn vaak gemaakt van papier of plastic en versierd met afbeeldingen van sterren, hartjes of andere patronen.

  • Het delen van snoepgoed tijdens Sint Maarten is een teken van gastvrijheid en medeleven. Het symboliseert ook de deugd van vrijgevigheid, die in verband wordt gebracht met Sint Maarten zelf.

  • Het snoepgoed dat tijdens Sint Maarten wordt uitgedeeld is over het algemeen niet erg gezond, omdat het meestal bestaat uit suikerrijke snacks zoals snoep, chocolade en koekjes. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het hier gaat om een feestelijk gebruik en dat het niet de bedoeling is dat kinderen grote hoeveelheden ongezond voedsel consumeren. Het is aan te raden om te zorgen voor een gevarieerde traktatie, bijvoorbeeld met fruit of noten, om te voorkomen dat kinderen te veel suiker binnenkrijgen.

    Daarnaast kan het verstandig zijn om het snoepgoed te bewaren en het uit te delen over een aantal dagen, in plaats van alles in één keer op te eten. Zo kunnen kinderen ook nog na Sint Maarten genieten van hun traktatie, zonder dat het ten koste gaat van hun gezondheid.

Andere Feestdagen