Sinterklaas

Sinterklaas

Pakjesavond in zicht! Vier Sinterklaas op een onvergetelijke manier

Wanneer is het Sinterklaas?

Sinterklaas dinsdag 05 december 2023
Sinterklaas donderdag 05 december 2024
Sinterklaas vrijdag 05 december 2025

Sinterklaas is een eeuwenoude Nederlandse traditie die jaarlijks gevierd wordt op 5 december. Het feest draait om de heilige Sint-Nicolaas van Myra, die bekend stond om zijn goede daden en hulp aan de armen. De viering van Sinterklaas gaat gepaard met cadeaus, lekkernijen en gezelligheid.

Zie ginds komt de stoomboot weer aan

Het verhaal van Sinterklaas begint met zijn aankomst in Nederland. Volgens de traditie arriveert Sinterklaas met zijn stoomboot in de haven van een Nederlandse stad, waar hij wordt verwelkomd door duizenden kinderen en ouders. Sinterklaas wordt vergezeld door zijn helpers, de Zwarte Pieten. De Pieten zijn vrolijke figuren die cadeaus en snoepgoed uitdelen aan de kinderen.

Schoentjes zetten

Een belangrijke traditie tijdens Sinterklaas is het zetten van de schoen. Kinderen zetten hun schoen voor de haard of voor de deur in de hoop dat Sinterklaas daar iets lekkers in zal stoppen, zoals pepernoten of een klein cadeautje. Het is ook gebruikelijk om Sinterklaasliedjes te zingen, zoals "Sinterklaas Kapoentje" en "Zie ginds komt de stoomboot".

Sinterklaas
Sinterklaas

Pakjesavond en lootjes trekken

Een ander hoogtepunt van de viering van Sinterklaas is pakjesavond. Op 5 december komen familie en vrienden bij elkaar om cadeaus uit te pakken en gezellig samen te zijn. Vaak wordt er voor pakjesavond lootjes getrokken, zodat iedereen een cadeau kan geven en ontvangen..

In de afgelopen jaren is er veel discussie ontstaan over het uiterlijk van Zwarte Piet. Sommige mensen vinden het discriminerend en kwetsend dat de Pieten zwarte schmink, rode lippen en een afropruik dragen. Hierdoor hebben sommige steden en organisaties besloten om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen of om helemaal geen Zwarte Pieten meer te gebruiken.

Sinterklaas op pad in andere landen

Sinterklaas wordt niet alleen in Nederland gevierd, maar ook in België en sommige delen van Duitsland. In deze landen heeft Sinterklaas echter wel een andere naam en zijn er soms ook andere tradities en gebruiken. Zo wordt in Vlaanderen Sinterklaas ook wel Sint-Maarten genoemd en wordt het feest op 11 november gevierd.

Conclusie

Sinterklaas is een belangrijke traditie in Nederland die jaarlijks door veel mensen wordt gevierd. Het feest draait om gezelligheid, cadeaus en lekkernijen, en is vooral populair onder kinderen. Hoewel er de laatste jaren discussie is over het uiterlijk van Zwarte Piet, blijft Sinterklaas voor velen een belangrijk en geliefd feest.

Veelgestelde vragen over Sinterklaas

Wat mensen willen weten over Sinterklaas

 • Wie is Sinterklaas en waar komt hij vandaan?

  Sinterklaas is een figuur uit de Nederlandse traditie en komt oorspronkelijk uit de katholieke kerk. Hij was een bisschop uit Myra, een stad in Turkije, die bekend stond om zijn goede daden en hulp aan de armen. Hij wordt geassocieerd met de viering van Sinterklaas op 5 december.

 • In de afgelopen jaren is er discussie ontstaan over het uiterlijk van Zwarte Piet, omdat sommige mensen het als discriminerend en kwetsend ervaren. Het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet met zwarte schmink, rode lippen en een afropruik kan geassocieerd worden met het stereotype van zwarte mensen als domme, ondergeschikte figuren. Hierdoor hebben sommige steden en organisaties besloten om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

 • Ja, Sinterklaas wordt ook in andere landen gevierd, met name in België en sommige delen van Duitsland. In deze landen heeft Sinterklaas echter wel een andere naam en zijn er soms ook andere tradities en gebruiken.

 • Sinterklaas is een figuur uit de Nederlandse cultuur en folklore, gebaseerd op de heilige Sint Nicolaas, die elk jaar op 5 december cadeautjes uitdeelt aan kinderen.

 • Pieten zijn de helpers van Sinterklaas. Ze hebben verschillende taken, zoals cadeautjes inpakken en distribueren, en het vermaken van kinderen met hun grappen en capriolen. De meest bekende Piet is Zwarte Piet, die in Nederland en België vaak wordt afgebeeld als een donker geschminkte figuur met een felgekleurd kostuum.

 • Pepernoten zijn een typische lekkernij die wordt geassocieerd met het Sinterklaasfeest in Nederland. Pepernoten zijn kleine, ronde en gekruide koekjes die meestal gemaakt zijn van tarwebloem, suiker en speculaaskruiden, waaronder kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom.

  Hoewel pepernoten een lekkere traktatie kunnen zijn, zijn ze niet bijzonder gezond. Pepernoten bevatten namelijk veel suiker en koolhydraten en weinig vezels, eiwitten en vitaminen. Het is daarom belangrijk om pepernoten met mate te eten en niet te veel te consumeren.

  Als je op zoek bent naar een gezondere variant van pepernoten, kun je overwegen om zelf pepernoten te bakken en daarbij gebruik te maken van ingrediënten die minder suiker bevatten, zoals volkorenmeel, honing of kokosbloesemsuiker. Daarnaast kun je ook kiezen voor andere gezondere traktaties tijdens het Sinterklaasfeest, zoals fruit, noten of speculaasbrokken zonder suiker.

Andere Feestdagen