Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag

Knal het jaar in: vier Nieuwjaarsdag in stijl!

Wanneer is het Nieuwjaarsdag?

Nieuwjaarsdag zondag 1 januari 2023
Nieuwjaarsdag maandag 1 januari 2024
Nieuwjaarsdag woensdag 1 januari 2025

Nieuwjaarsdag is een speciale dag waarop we het nieuwe jaar vieren en ons klaarmaken voor alle nieuwe avonturen en uitdagingen die voor ons liggen. Het is een dag waarop we vol goede moed en met frisse energie het jaar ingaan en ons verheugen op alles wat komen gaat.

Terugkijken op het afgelopen jaar

Voor veel mensen is nieuwjaarsdag een dag om te ontspannen en tijd door te brengen met vrienden en familie. Het is een dag waarop we kunnen terugkijken op het afgelopen jaar en onze successen vieren, maar ook kunnen nadenken over de dingen die we anders willen doen in het nieuwe jaar. Sommigen maken goede voornemens om bijvoorbeeld gezonder te eten of meer te bewegen, terwijl anderen zich juist voornemen om meer tijd door te brengen met dierbaren of om nieuwe hobby's uit te proberen.

Nieuwjaarsdag
Nieuwjaarsduik wordt gezien als een Nederlandse traditie

Wist je dat?

Gregoriaanse kalender

Nieuwjaarsdag wordt wereldwijd gevierd op 1 januari van elk jaar en is de eerste dag van het jaar in de Gregoriaanse kalender.

De God Janus

De viering van Nieuwjaarsdag gaat terug tot de oude Romeinse tijd, waarbij het een feestdag was ter ere van de god Janus, de god van deuren en beginnen.

Speciale tradities

In veel culturen worden speciale tradities geassocieerd met Nieuwjaarsdag. Bijvoorbeeld, in Spanje eten mensen 12 druiven om middernacht, één bij elke klokslag van het nieuwe jaar, om geluk voor het komende jaar te brengen. In Japan gaat Nieuwjaarsdag gepaard met traditionele rituelen zoals het eten van ozoni (een soep) en het bekijken van de eerste zonsopgang van het jaar. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om op Nieuwjaarsdag te kijken naar de jaarlijkse parade van Rose Bowl in Pasadena, Californië.


Nieuwjaarsdag gebruiken en tradities

Op nieuwjaarsdag worden vaak ook traditionele rituelen uitgevoerd om geluk en voorspoed te brengen voor het nieuwe jaar. Zo is het in sommige culturen gebruikelijk om vuurwerk af te steken om kwade geesten te verdrijven, terwijl anderen juist geld in hun schoenen stoppen om financieel geluk te brengen. Ook het eten van bepaalde gerechten kan in sommige culturen geluk brengen voor het nieuwe jaar.Voor veel mensen is nieuwjaarsdag ook een dag om te genieten van heerlijk eten en drinken. Er worden vaak speciale maaltijden bereid en er worden lekkere drankjes geschonken om het nieuwe jaar goed in te luiden. Het is een dag om te proosten op het leven en op alle mooie dingen die nog gaan komen.

Maar bovenal is nieuwjaarsdag een dag om te vieren en te genieten. Het is een dag waarop we ons kunnen verheugen op alle nieuwe mogelijkheden die het jaar ons gaat bieden en waarop we kunnen terugkijken op alle mooie momenten die we in het afgelopen jaar hebben beleefd.

Laten we samen het nieuwe jaar vieren en er een geweldig jaar van maken!

Veelgestelde vragen over nieuwjaarsdag

Wat mensen willen weten over nieuwjaarsdag

 • Is nieuwjaarsdag overal ter wereld op 1 januari?

  In de westerse wereld valt nieuwjaarsdag op 1 januari. In andere werelddelen, culturen valt nieuwjaarsdag op andere data. Het Thaise nieuwjaar bijvoorbeeld is van 13 tot 15 april.

 • Dat is op 2 eilanden die in de stille oceaan liggen ten zuiden van Hawaï. Samoa en Kirbati. Daar is het op oudjaarsdag om 11:00 uur Nederlandse tijd al nieuwjaar. Daarna komen Nieuw-Zeeland, Rusland en Australië

 • Traditiegetrouw vieren we Nieuwjaarsdag. De Grieken vierden het nieuwe jaar op de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar. Onze moderne nieuwjaarsdagviering stamt af van de oude Romeinse god Janus met twee gezichten, naar wie ook de maand januari is vernoemd.

 • Nieuwjaarsdag is het op 1 januari sinds het invoeren van de Gregoriaanse kalender. Die werd in Nederland ingevoerd in 1582.

 • Er zijn veel liedjes die geschreven zijn over Nieuwjaarsdag. Hier zijn een paar suggesties:

  "Happy New Year" van ABBA

  "New Year's Day" van U2

  "Auld Lang Syne" (traditioneel)

  "What Are You Doing New Year's Eve?" van Ella Fitzgerald

  "It's Just Another New Year's Eve" van Barry Manilow

  "New Year's Day" van Taylor Swift

  "The New Year" van Death Cab for Cutie

  "Bringing in a Brand New Year" van B.B. King

  "New Year's Resolution" van Otis Redding

  "Same Old Lang Syne" van Dan Fogelberg

  Deze nummers variëren van traditionele en klassieke liedjes tot moderne popnummers en verschillende genres. Ze hebben allemaal betrekking op de festiviteiten, reflectie en emoties rond Nieuwjaarsdag.

 • Op nieuwjaarsdag kun je een frisse start maken door een aantal dingen te doen:

  Sta vroeg op - Door vroeg op te staan, kun je de dag rustig beginnen en de tijd nemen om jezelf voor te bereiden op de dag. Het kan ook helpen om je slaapritme weer op orde te krijgen na de feestdagen.

  Maak een wandeling - Een frisse neus halen en wat beweging kan je helpen om je hoofd leeg te maken en je energieker te voelen.

  Eet gezond - Na de feestdagen kan het goed zijn om wat gezondere keuzes te maken qua voeding. Kies voor gezonde maaltijden en snacks, bijvoorbeeld met veel groenten en fruit.

  Ruim op - Start het nieuwe jaar met een opgeruimd huis en een opgeruimde geest. Ruim je huis op en organiseer je spullen, zodat je fris kunt beginnen.

  Schrijf je doelen op - Neem de tijd om na te denken over wat je wilt bereiken in het nieuwe jaar. Schrijf je doelen op en maak een plan om ze te bereiken.

  Neem tijd voor zelfzorg - Plan tijd in om te ontspannen en te doen wat je gelukkig maakt. Dit kan bijvoorbeeld yoga, meditatie, lezen of een warm bad nemen zijn.

  Focus op positiviteit - Probeer positief te denken en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Dit kan je helpen om een frisse en positieve start te maken in het nieuwe jaar.

  Het belangrijkste is om jezelf niet te veel druk op te leggen en te genieten van het moment. Maak een plan dat bij jou past en maak er een mooie dag van.Andere Feestdagen