Koningsdag

Koningsdag

Oranje boven! Koningsdag vieren als een echte Nederlander

Wanneer is het Koningsdag?

Koningsdag donderdag 27 april 2023
Koningsdag zaterdag 27 april 2024
Koningsdag zaterdag 26 april 2025


Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland die jaarlijks op 27 april wordt gevierd. Deze feestdag staat in het teken van de verjaardag van de Koning Willem-Alexander.


In 2023 werd de 10e Koningsdag groots gevierd in 010 Rotterdam!

De geschiedenis van Koningsdag gaat terug tot 1885, toen Koning Willem III ter gelegenheid van zijn verjaardag een nationale feestdag instelde.

Sinds 2013 gevierd op 27 april

Destijds werd de dag gevierd op 12 augustus, de verjaardag van de koning. In 1949 werd de feestdag verplaatst naar 30 april, de verjaardag van Koningin Juliana, en deze datum werd tot 2013 aangehouden als Koninginnedag. Na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013 werd besloten om de feestdag te verplaatsen naar 27 april, de verjaardag van de koning zelf. Sindsdien staat deze dag bekend als Koningsdag.

Koningsdag
Kinderen met oranjekleding op koningsdag

Wist je dat?

27 april

Koningsdag wordt in Nederland jaarlijks gevierd op 27 april, behalve als deze dag op een zondag valt, dan wordt het op 26 april gevierd.

Willem Alexander

Koningsdag is ontstaan in 1885 ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander's over-overgrootmoeder, koningin Wilhelmina. Destijds heette het nog Koninginnedag.

Oranje kleding

Op Koningsdag worden door heel Nederland verschillende festiviteiten georganiseerd, waaronder markten, optochten, muziek- en dansvoorstellingen en sportevenementen. Het is ook gebruikelijk om op deze dag oranje kleding te dragen als teken van nationale trots.

Bezoek van de koning in de stad

Op Koningsdag vinden door het hele land verschillende festiviteiten plaats. Het hoogtepunt van de dag is de Koningsdagviering in de stad waar de koning en zijn familie op bezoek gaan. Elk jaar wordt een andere stad uitgekozen voor deze viering. In deze stad worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals optochten, markten en concerten. Het hoogtepunt van de dag is wanneer de koninklijke familie verschijnt en wordt begroet door duizenden mensen die naar de stad zijn gekomen om deze bijzondere dag te vieren.

Spullen verkopen op de vrijmarkt

Ook vinden er door het hele land rommelmarkten plaats, waar mensen hun oude spullen verkopen. Deze markten staan bekend als vrijmarkten en zijn een belangrijk onderdeel van de Koningsdagviering. Veel mensen gaan dan ook met hun kinderen naar de vrijmarkt om spullen te kopen of te verkopen.

Koningsdag
Oranje versiering op koningsdag

Sportevenementen op Koningsdag

Naast de vrijmarkten zijn er ook verschillende sportevenementen en feesten. Zo worden er in veel steden festivals georganiseerd waar bekende artiesten optreden en waar mensen samen dansen en feesten. Ook worden er vaak sportevenementen georganiseerd, zoals voetbal- en hardloopwedstrijden.

Feestelijke dag voor iedereen

Koningsdag is dus een dag waarop Nederlanders samenkomen om de verjaardag van de koning te vieren. Het is een dag vol festiviteiten, waar jong en oud zich vermaken. Met zijn lange geschiedenis en zijn vele tradities is Koningsdag een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Wat kun je beter niet doen op koningsdag?

Koningsdag is een feestelijke dag in Nederland waarop mensen vaak de straat op gaan om feest te vieren en de nationale feestdag te vieren. Hier zijn enkele dingen die je beter niet kunt doen op Koningsdag:

Te veel drinken: Hoewel drinken op Koningsdag een traditie is, is het belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen. Te veel drinken kan leiden tot ongepast gedrag en onveilige situaties.

Ruzie maken: Koningsdag is een dag van feest en viering. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar andere mensen en geen ruzie te maken of te vechten.

Vernielingen aanrichten: Het vernielen van openbaar of privé-eigendom is een misdrijf en kan leiden tot boetes of arrestaties. Het is belangrijk om respect te hebben voor de eigendommen van anderen en deze niet te beschadigen.

Discriminatie: Discriminatie op basis van ras, religie, geslacht of seksuele voorkeur is verboden en kan strafbaar zijn. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar alle mensen en geen beledigende opmerkingen te maken.

Onthoud dat Koningsdag een feestelijke en vreugdevolle dag is, maar het is belangrijk om respectvol te blijven en de wetten en regels te volgen.

Veelgestelde vragen over koningsdag

Wat mensen willen weten over koningsdag

 • Sinds wanneer is het Koningsdag?

  Sinds 2014 is het Koningsdag. Daarvoor was het Koninginnedag (van 1891 tot 2013) Daarvoor was het Prinsessedag (van 1885 to 1890)

 • Tradities op Koningsdag zijn: Verkoop van tweedehands spullen op de vrijmarkt. Oranje versieringen. Koningsdag optocht. Koningsspelen. Koningsnacht. Bezoek van de Koninklijke familie. Liedjes zingen, zoals het volkslied en traditionele feestliedjes.

 • Oranje feestkleding voor Koningsdag is oa te koop bij HEMA, XENOS, ACTION, BOL.COM, FEESTWINKEL.NL

 • Bezoek een stad of dorp waar Koningsdag festiviteiten georganiseerd worden. Draag oranje kleding of accessoires. Eet typische Nederlandse snacks zoals oranje tompouce of poffertjes. Doe mee aan de Koningsspelen. Maak gebruik van het openbaar vervoer.

 • Er zijn veel verschillende liedjes die passen bij Koningsdag. Hier zijn een paar suggesties:

  "Het Land Van" van Lange Frans en Baas B - een opzwepend nummer over Nederland en trots zijn op ons land.

  "Viva Hollandia" van Wolter Kroes - een klassieker die altijd goed werkt op Koningsdag, met een aanstekelijk refrein.

  "Ik Neem Je Mee" van Gers Pardoel - een vrolijk en optimistisch nummer dat perfect past bij een feestelijke sfeer.

  "Links Rechts" van Snollebollekes - een feestnummer dat het altijd goed doet op feestjes en festivals, ook op Koningsdag.

  "Laat De Zon In Je Hart" van Rene Schuurmans - een vrolijk en zomers nummer dat perfect past bij de sfeer van Koningsdag.

  "Doe Maar Gewoon" van Jan Smit - een lied dat het motto van Koningsdag 'Gewoon jezelf zijn' uitdraagt.

  "De Woonboot" van Stef Ekkel en René Karst - een gezellig meezingnummer dat altijd populair is op Koningsdag.

  "Brabant" van Guus Meeuwis - een ode aan de provincie waar de koning op Koningsdag vaak op bezoek gaat, met een mooie melodie en meezingbaar refrein.

  "Leef" van Andre Hazes Jr. - een nummer dat de boodschap uitdraagt om te genieten van het leven en het feestelijke moment te vieren.

  Deze nummers zijn allemaal in verschillende stijlen en genres, maar ze passen perfect bij de feestelijke sfeer van Koningsdag en kunnen bijdragen aan een gezellige en feestelijke sfeer.

Andere Feestdagen