Kerstdagen

Kerstdagen

Gezelligheid en warmte: vier Kerstmis met je geliefden!

Kerst, hoelang duurt het nog?
om precies te zijn, leuk he :)

Wanneer is het Kerst?

Kerst maandag/dinsdag 25/26 december 2023
Kerst woensdag/donderdag 25/26 december 2024
Kerst donderdag/vrijdag 25/26 december 2025

Kerstmis, een van de meest bekende en geliefde feestdagen ter wereld, wordt elk jaar op 25 december gevierd. Hoewel het een christelijke feestdag is, heeft Kerstmis een enorme culturele en maatschappelijke impact en wordt het door mensen van verschillende achtergronden en geloven gevierd.

Kerst hoe het begon

De oorsprong van Kerstmis ligt in het christelijke geloof. Het is een viering van de geboorte van Jezus Christus, die in het Nieuwe Testament als de zoon van God wordt beschreven. Het verhaal van zijn geboorte wordt verteld in de Bijbel, waarbij de ouders, Maria en Jozef, naar Bethlehem reizen en in een stal verblijven omdat er geen plaats was in de herberg. Het verhaal vertelt ook over de aankomst van de drie wijzen uit het oosten, die geschenken brachten voor het pasgeboren kind.

Feestdagen Kerstmis
Kerstdagen vieren met familie of vrienden

Wist je dat?

Christelijke feestdag

Kerstmis is een christelijke feestdag ter herdenking van de geboorte van Jezus Christus. Het wordt op 25 december gevierd door miljoenen christenen over de hele wereld.

Tradities met de Kerstdagen

Veel van de tradities die we vandaag associëren met Kerstmis, zoals de kerstboom, kerstkaarten en het uitwisselen van cadeautjes, zijn ontstaan in de 19e eeuw en hebben geen directe band met de christelijke oorsprong van de feestdag.

Feest van het licht

Hoewel Kerstmis een feestdag is die voornamelijk door christenen wordt gevierd, is het ook een nationale feestdag in veel landen, ongeacht de religieuze overtuiging van de burgers. In sommige landen wordt het ook wel aangeduid als 'Winterfeest' of 'Feest van het Licht'.

Populaire culturele wereldwijde feestdag

Hoewel Kerstmis een christelijke oorsprong heeft, is het door de jaren heen ook een populaire culturele feestdag geworden. Traditionele kerstliederen, zoals "Stille Nacht" en "Jingle Bells", worden vaak gespeeld tijdens de feestdagen en kerstverlichting, kerstversieringen en de kerstboom zijn allemaal symbolen van de feestdag.

Een andere populaire kersttraditie is het uitwisselen van cadeautjes. Het is gebruikelijk om cadeautjes te geven en te ontvangen tijdens Kerstmis, vooral tussen familieleden en vrienden. Veel mensen genieten ook van het bereiden van speciale maaltijden en het samen zijn met dierbaren.

Naast de traditionele vieringen zijn er ook veel andere manieren waarop mensen Kerstmis vieren. Sommige mensen gaan naar kerstmarkten of bekijken kerstfilms, terwijl anderen vrijwilligerswerk doen in lokale gemeenschappen of liefdadigheidsinstellingen.

Kerstmis
Kerstboom met kerstversiering

Kerstmis wordt over de hele wereld gevierd, maar de manier van vieren kan van land tot land verschillen. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wordt Kerstmis vaak gezien als een tijd voor familie, terwijl het in andere landen meer een religieuze feestdag is. In sommige landen, zoals Zweden en Mexico, worden er speciale tradities gevolgd, zoals het zingen van kerstliederen of het eten van specifieke kerstgerechten.

Essentie van Kerstmis

In essentie is Kerstmis een tijd voor liefde, dankbaarheid en vreugde. Het is een tijd om samen te komen met familie en vrienden, en om te vieren wat echt belangrijk is in het leven. Of je nu religieus bent of niet, Kerstmis blijft een tijd van warmte en verbondenheid die door velen over de hele wereld wordt gevierd.

Veelgestelde vragen over de Kerstdagen

Wat mensen willen weten over de Kerstdagen

 • Wat zijn de symbolen en tradities van Kerstmis?

  Enkele veel voorkomende symbolen van Kerstmis zijn de kerstboom, kerstverlichting, kerstkransen, kerstman en kerstcadeaus. Traditionele kerstactiviteiten omvatten het bijwonen van kerkdiensten, het uitwisselen van cadeaus en het delen van maaltijden met vrienden en familie.

 • Dat hangt af van de persoon voor wie je het cadeau koopt! Overweeg hun interesses en hobbies, en zoek naar cadeaus die daarbij passen. Enkele populaire cadeau-ideeën zijn boeken, kleding, sieraden, gadgets, cadeaubonnen en ervaringen zoals concertkaartjes of een dagje uit.

 • Er zijn talloze manieren om je huis te versieren voor Kerstmis! Je kunt bijvoorbeeld een kerstboom opzetten en versieren, kerstverlichting ophangen, kerstkransen aan de deuren hangen, kaarsen aansteken en tafeldecoraties maken. Er zijn veel DIY-projecten en tutorials beschikbaar online om je op weg te helpen.

 • Traditionele kerstmaaltijden verschillen per cultuur en regio, maar enkele veel voorkomende gerechten zijn kalkoen, ham, aardappelpuree, cranberrysaus en groenten zoals wortelen, spruitjes en bloemkool. Er zijn ook talloze desserts, zoals kersttaarten, koekjes en chocolade.

 • Er zijn veel leuke activiteiten om te doen tijdens Kerstmis, zoals het bezoeken van kerstmarkten, schaatsen, het maken van gingerbread houses, kerstliederen zingen, een winterwandeling maken, of een kerstfilm marathon houden.

 • Er zijn verschillende dingen die je kunt doen met kerstcadeaus, afhankelijk van wat voor cadeau het is en wat jouw persoonlijke voorkeur is. Hier zijn een paar suggesties:

  Gebruik het cadeau - Als het een cadeau is dat je kunt gebruiken, zoals kleding, accessoires, boeken, of iets anders, dan kun je het gewoon gebruiken zoals bedoeld.

  Ruilen of retourneren - Als het cadeau niet past, niet jouw smaak is, of om een andere reden niet geschikt voor jou, kun je overwegen om het te ruilen of retourneren. Dit is vooral handig als het cadeau een bon of aankoopbewijs bevat.

  Weggeven - Als je het cadeau niet wilt houden of ruilen, kun je het weggeven aan iemand anders die het misschien meer zal waarderen.

  Bewaren - Als het cadeau sentimentele waarde heeft, kun je het bewaren als aandenken. Dit kan vooral leuk zijn voor cadeaus die je hebt ontvangen van mensen die ver weg wonen of die er niet meer zijn.

  Hergebruiken - Sommige cadeaus, zoals cadeauverpakkingen, kunnen worden hergebruikt. Je kunt bijvoorbeeld de cadeauverpakkingen bewaren en ze volgend jaar opnieuw gebruiken om cadeaus in te pakken.

  Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt bij wat je besluit te doen met het cadeau en dat je dankbaarheid toont voor het gebaar van de gever.

Andere Feestdagen