Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag

Hemelse plannen voor Hemelvaartsdag: maak er een dag van om nooit te vergeten

Wanneer is het Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag donderdag 18 mei 2023
Hemelvaartsdag donderdag 09 mei 2024
Hemelvaartsdag donderdag 29 mei 2025

Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die jaarlijks gevierd wordt op de 40e dag na Pasen. Het valt altijd op een donderdag en herdenkt de hemelvaart van Jezus Christus naar de hemel, volgens de christelijke traditie. In Nederland is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag, en veel mensen gebruiken deze dag voor een lang weekend weg of om deel te nemen aan een van de vele evenementen die op deze dag georganiseerd worden.

40e dag na de opstanding

Volgens de christelijke traditie vond de hemelvaart van Jezus Christus plaats op de 40e dag na zijn opstanding uit de dood. Het verhaal vertelt dat Jezus zijn discipelen naar de Olijfberg bracht, waar hij afscheid van hen nam en naar de hemel opsteeg. Volgens de Bijbel waren de discipelen aanvankelijk verdrietig over zijn vertrek, maar ze werden later opgevrolijkt door de belofte van Jezus dat hij terug zou komen.

Hemelvaartsdag
De Hemelvaart

Wist je dat?

Christelijke traditie

Hemelvaartsdag herdenkt de hemelvaart van Jezus Christus naar de hemel, die volgens de christelijke traditie plaatsvond op de 40e dag na zijn opstanding uit de dood.

Lang weekend

Hemelvaartsdag is een van de officiële feestdagen in Nederland en veel mensen hebben dan een vrije dag. Veel Nederlanders gebruiken deze dag voor een lang weekend weg of om deel te nemen aan een van de vele evenementen die op Hemelvaartsdag plaatsvinden.

Hemelvaartsdag in andere landen

In sommige landen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, wordt Hemelvaartsdag ook wel Vaderdag genoemd. Dit komt omdat de traditionele datum voor Vaderdag in deze landen op Hemelvaartsdag valt. In Nederland wordt Vaderdag echter op de derde zondag van juni gevierd.

Hemelvaartsdag is dus een belangrijke dag voor christenen omdat het een herinnering is aan de hemelvaart van Jezus Christus en zijn belofte om terug te keren. Het is ook een dag waarop christenen stilstaan bij de betekenis van Jezus' leer en de boodschap van hoop en verlossing die hij bracht.

Hemelvaart officiële vrije dag

In Nederland is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag en wordt deze vaak gebruikt als een kans om eropuit te gaan. Veel mensen nemen een lang weekend vrij en gaan op vakantie, of bezoeken familie en vrienden. Er worden ook veel evenementen georganiseerd op Hemelvaartsdag, zoals markten, festivals en sportevenementen.

Een van de bekendste evenementen op Hemelvaartsdag in Nederland is de jaarlijkse 'Hemelvaartsvlucht', waarbij duizenden mensen op de fiets naar de kust rijden om daar te genieten van het strand en de zee. Daarnaast zijn er ook veel muziekfestivals die op Hemelvaartsdag plaatsvinden, zoals het 'Hemelvaartsfestival' in Amsterdam en het 'Dauwpop Festival' in Hellendoorn.

Hemelvaartsdag
Een bezoek aan het strand als het mooi weer is op Hemelvaartsdag

In sommige landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, wordt Hemelvaartsdag ook gevierd als Vaderdag. Dit komt omdat de traditionele datum voor Vaderdag in deze landen op Hemelvaartsdag valt. Echter, in Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni.

Conclusie

Hemelvaartsdag is een belangrijke christelijke feestdag die jaarlijks op een donderdag valt, 40 dagen na Pasen. Het herdenkt de hemelvaart van Jezus Christus en zijn belofte om terug te keren. In Nederland is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag en worden er veel evenementen georganiseerd, van fietsroutes tot muziekfestivals.

Veelgestelde vragen over hemelvaartsdag

Wat mensen willen weten over hemelvaartsdag

Andere Feestdagen