Halloween

Halloween

Halloween: De oorsprong, evolutie en betekenis achter het feest van griezels, spoken en trick-or-treat

Wanneer is het Halloween?

Halloween dinsdag 31 oktober 2023
Halloween donderdag 31 oktober 2024
Halloween vrijdag 31 oktober 2025

Halloween is een jaarlijks terugkerend feest dat vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada wordt gevierd. De laatste jaren is Halloween echter ook steeds populairder geworden in Nederland, vooral onder jongeren. In dit artikel zullen we meer vertellen over de geschiedenis van Halloween, de gebruiken en tradities, en hoe het feest wordt gevierd in Nederland.

Geschiedenis van Halloween

De oorsprong van Halloween is niet geheel duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met het Keltische feest Samhain. Dit feest werd gevierd op 31 oktober en was bedoeld om het einde van de oogsttijd te vieren en de winter in te luiden. De Kelten geloofden dat op deze dag de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagde, en dat de geesten van de overledenen terugkeerden naar de aarde.

Later werd Halloween vermengd met christelijke feesten zoals Allerheiligen en Allerzielen. Ook in de Verenigde Staten en Canada kreeg Halloween een eigen invulling, waarbij het vooral bekend werd als het feest waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan en snoepjes verzamelen.

Halloween
Halloween

Gebruiken en tradities

Een van de bekendste tradities tijdens Halloween is het uithollen van pompoenen. De oorsprong van dit gebruik ligt in Ierland, waar vroeger knollen werden uitgehold en er een kaars in werd geplaatst om de geesten weg te jagen. Toen de Ieren naar Amerika emigreerden, vervingen ze de knollen door pompoenen, die daar in overvloed waren.

Ook het verkleden in enge kostuums is een belangrijk onderdeel van Halloween. Vaak worden er feesten georganiseerd waarbij mensen zich verkleden als heksen, vampiers, spoken en andere enge figuren.

In Nederland wordt ook steeds vaker het langs de deuren gaan voor snoep tijdens Halloween gevierd. Kinderen gaan dan verkleed als spoken, vampiers of andere enge figuren langs de deuren en vragen om snoep.

Halloween in Nederland

Hoewel Halloween in Nederland geen traditioneel feest is, wordt het de laatste jaren steeds populairder. Vooral onder jongeren is het een geliefd feest geworden. In steden worden vaak feesten en evenementen georganiseerd waarbij mensen zich kunnen verkleden en dansen op enge muziek.

Ook pretparken spelen in op Halloween. Zo organiseert Walibi Holland ieder jaar het evenement "Fright Nights", waarbij het park wordt omgetoverd tot een waar horrorparadijs. Bezoekers kunnen dan genieten van enge attracties, spookhuizen en shows.

Conclusie

Hoewel Halloween oorspronkelijk geen Nederlands feest is, wordt het de laatste jaren steeds populairder in ons land. Vooral onder jongeren is het een geliefd feest geworden, waarbij het verkleden in enge kostuums en het langs de deuren gaan voor snoep hoogtij viert. Of je nu meedoet aan de feesten.

Veelgestelde vragen over halloween

Wat mensen willen weten over halloween

  • Wordt Halloween ook in Nederland gevierd?

    Ja, de laatste jaren wordt Halloween ook steeds meer in Nederland gevierd. Vooral onder jongeren is het een populair feest geworden.

  • Het gebruik van pompoenen komt oorspronkelijk uit Ierland. Volgens de legende ontstond het gebruik toen de Ierse boer Jack o' Lantern de duivel wist te vangen en hem alleen liet gaan in ruil voor zijn zielenrust. Toen Jack stierf, mocht hij niet naar de hemel vanwege zijn slechte daden, maar ook niet naar de hel vanwege de overeenkomst met de duivel. Hij werd gedwongen om voor eeuwig rond te dwalen met slechts een gloeiende kool om zijn weg te verlichten, die hij in een uitgeholde raap plaatste.

  • Typische Halloween-activiteiten zijn het uithollen van pompoenen, het verkleden in enge kostuums, het organiseren van spooktochten en het kijken van horrorfilms.

  • Halloween is sterk verbonden met horrorfilms en enge verhalen. Dit komt voort uit de focus op dood en het bovennatuurlijke tijdens het feest. Films zoals "Halloween", "Friday the 13th" en "Nightmare on Elm Street" zijn iconische horrorfilms die vaak worden bekeken tijdens het Halloween-feest.

  • Oorspronkelijk werd Halloween gevierd als Samhain, een Keltisch feest ter ere van de overgang van de zomer naar de winter en de overgang van leven naar dood. Later werd het feest aangepast en geïntegreerd in de christelijke kalender als Allerheiligenavond (All Hallows' Eve), de avond voor Allerheiligen (All Saints' Day).

Andere Feestdagen