Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

"Ontdek de magie van Chinees Nieuwjaar: tradities en vieringen!"

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar woensdag 22 januari 2023
Chinees Nieuwjaar zaterdag 10 februari 2024
Chinees Nieuwjaar woensdag 29 januari 2025

Nieuwjaarsvuurwerk, draken- en leeuwendansen, familiebijeenkomsten en traditionele lekkernijen: het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is een van de grootste feestdagen in China en wordt ook gevierd in andere delen van Azië en de wereld.

Chinese dierenriem

Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd volgens de maankalender en begint meestal eind januari of begin februari. Elk jaar is gewijd aan een dier van de Chinese dierenriem, met een cyclus van twaalf dieren. In 2022 bijvoorbeeld begint het jaar van de Tijger, die staat voor energie, avontuur en moed.

Chinees Nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar
De voorbereidingen voor het Chinees Nieuwjaar beginnen weken van tevoren, met het schoonmaken van huizen en het kopen van nieuwe kleren. Rode decoraties, zoals lantaarns, papieren snijwerk en gelukspoppetjes, worden opgehangen om boze geesten af te schrikken en geluk en voorspoed aan te trekken.

Vuurwerkshows

Op oudejaarsavond komen families samen voor het Reunie Diner, waarbij traditionele gerechten worden geserveerd, zoals dumplings, kip, vis en rijstcake. Na het diner worden vuurwerk en knallers afgestoken om kwade geesten te verdrijven en het nieuwe jaar te verwelkomen. Veel steden en dorpen in China organiseren openbare vuurwerkshows die spectaculair zijn om te zien.

Feestelijk spektakel

Tijdens het Chinees Nieuwjaar worden ook veel culturele activiteiten georganiseerd, zoals draken- en leeuwendansen, parades en markten. De dansen worden uitgevoerd door teams van performers die kleurrijke kostuums dragen en enorme draken- en leeuwkoppen manipuleren. De parades zijn een feestelijk spektakel van praalwagens en acrobaten, terwijl de markten vol zijn met kraampjes die allerlei lekkernijen, souvenirs en gelukssymbolen verkopen.

Rode enveloppen

Het Chinees Nieuwjaar is ook een tijd voor het uitwisselen van geschenken en goede wensen. Rode enveloppen met geld worden gegeven aan kinderen en jongeren, terwijl oudere familieleden geschenken van fruit, snoep en thee ontvangen.

Of je nu in China bent of elders ter wereld, het Chinees Nieuwjaar is een geweldige gelegenheid om de rijke cultuur en tradities van het land te ervaren en te vieren. Het is een tijd van hoop, vernieuwing en familie, en een herinnering dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt.

Veelgestelde vragen over Chinees Nieuwjaar

Wat mensen willen weten over Chinees Nieuwjaar

Andere Feestdagen