Carnaval

Carnaval

Feesten tot je erbij neervalt: het ultieme carnavalsavontuur!

Wanneer is het Carnaval?

Carnaval zondag 19 februari 2023
Carnaval zondag 11 februari 2024
Carnaval zondag 02 maart 2025

Carnaval is een jaarlijks terugkerend feest dat voornamelijk wordt gevierd in het zuiden van Nederland, met name in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Hoewel het niet zo bekend is als het carnaval in Brazilië of het Venetiaanse carnaval in Italië, is het nog steeds een van de meest populaire festivals van het land.

Vastenavond

Carnaval in Nederland begint officieel op de zondag voor Aswoensdag en duurt tot en met dinsdagavond. Deze periode staat ook wel bekend als de Vastenavond. Tijdens deze dagen trekken mensen door de straten in kleurrijke kostuums, terwijl ze dansen, drinken en feesten.

Prins Carnaval

Een van de meest opvallende tradities tijdens carnaval in Nederland is de prins carnaval. In veel steden wordt een prins gekozen die de leiding heeft over de carnavalsvieringen. De prins draagt een sjerp en een hoed met veren en wordt vaak vergezeld door een hofdame en een raad van elf.

Carnaval
Carnavalswagen

Carnavalsliedjes

Een ander belangrijk onderdeel van carnaval in Nederland zijn de carnavalsliedjes. Veel steden hebben hun eigen carnavalsliedjes die tijdens de festiviteiten worden gezongen. Deze liederen hebben vaak humoristische teksten en een opzwepende melodie.

Carnavalsparade

De carnavalsparade is een ander hoogtepunt van het feest. Tijdens de parade trekken praalwagens door de straten, vaak met thema's die verband houden met de lokale geschiedenis of actualiteiten. Mensen zwaaien met vlaggen en gooien snoep en andere lekkernijen naar het publiek.

Naast de traditionele carnavalsactiviteiten worden er ook veel andere evenementen georganiseerd, zoals concerten, tentoonstellingen en straatfeesten. Veel steden hebben hun eigen carnavalstradities en evenementen, waardoor elk jaar een unieke ervaring is.

Niet alleen in het zuiden

Hoewel carnaval voornamelijk in het zuiden van Nederland wordt gevierd, hebben andere delen van het land ook hun eigen versies van het feest. Zo wordt in Amsterdam het Amsterdamse carnaval gevierd en wordt in Den Haag het Kâhwe Klûhwe carnavalsfeest georganiseerd.

Al met al is carnaval een belangrijk en kleurrijk evenement in Nederland, dat de lokale gemeenschappen bij elkaar brengt en het hele land een gevoel van feestvreugde en saamhorigheid geeft. Als je ooit de kans hebt om het te ervaren, moet je het zeker eens proberen!

Veelgestelde vragen over Carnaval

Wat mensen willen weten over Carnaval

 • Wat is de oorsprong van het carnavalsfeest?

  Antwoord: De oorsprong van het carnavalsfeest is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met heidense rituelen ter ere van de lente en vruchtbaarheid. Later kreeg het feest een christelijke betekenis als laatste viering voor de vastenperiode voor Pasen.

 • Antwoord: Enkele van de belangrijkste symbolen en tradities van carnaval zijn maskers, kostuums, parades, muziek en dans.

 • Antwoord: Populaire kostuums en vermommingen tijdens carnaval zijn onder meer historische personages, superhelden, dieren, mythologische figuren en fantasiewezens.

 • Carnaval is een tijd van verkleedpartijen en feesten waarbij mensen zich vaak verkleden in allerlei kostuums en vermommingen. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige kostuums of vermommingen beledigend of aanstootgevend kunnen zijn voor bepaalde groepen mensen en culturen. Daarom zijn er enkele vermommingen die beter vermeden kunnen worden tijdens carnaval:

  Blackface: Het dragen van zwarte make-up om een zwarte persoon te imiteren is zeer aanstootgevend en racistisch. Blackface is in veel landen en culturen terecht verboden en het dragen van dergelijke make-up tijdens carnaval is volledig ongepast.

  Cultuurappropriatie: Het dragen van kostuums die zijn gebaseerd op de traditionele kleding of cultuur van een bepaalde etnische groep kan respectloos zijn en als cultuurappropriatie worden gezien. Het is belangrijk om de gevoeligheden van andere culturen te respecteren en geen kostuums te dragen die aanstootgevend kunnen zijn.

  Verkleed als geestelijke of religieus figuur: Verkleden als een geestelijke of religieus figuur kan als beledigend worden ervaren door mensen van die religie. Het is belangrijk om respect te tonen voor verschillende religies en vermommingen te vermijden die als beledigend kunnen worden beschouwd.

  In het algemeen is het belangrijk om vermommingen te vermijden die aanstootgevend kunnen zijn voor anderen. Het is beter om te kiezen voor verkleedkleren die creatief en leuk zijn zonder anderen te beledigen of te kwetsen.

Andere Feestdagen